Inicio   >>   Blog   >>   Cal tenir cura també de les seves dents

Cal tenir cura també de les seves dents

Cal tenir cura també de les seves dents
carme

Por: Carme Avellana Tarrats

Tal com passa amb les persones, els animals també necessiten mantenir les seves dents i genives sanes durant tota la vida.

Prop del 75 % dels gossos i del 60 % dels gats pateixen patologies periodontals. La placa dental és el resultat de l’aglomeració de bactèries i de partícules de menjar que s’adhereixen a l’esmalt dental. Aquesta capa és va engruixint poc a poc , pateix una progressiva mineralització transformant-se en sarro. Els dipòsits de sarro ja es poden evidenciar als 8-9 mesos d’edat. Les toxines secretades per les bactèries originen gingivitis, una inflamació dolorosa de les genives . En els casos mes greus es pot produir la pèrdua de peces dentals.

Les infeccions associades a la malaltia periodontal son responsables del mal alè, i les bactèries poden entrar a la circulació sistémica del animal disseminant-se als òrgans vitals com el cor, fetge o ronyons.

Hi ha una sèrie de factors que predisposen a la malaltia periodontal: hi ha una predisposició racial (races petites més), dents sobreposades o mal alineades, l’alimentació ( el menjar humit mes que el sec), l’edat ( mes freqüent a mida que envelleixen), manera de menjar (si masteguen el manejar o se l’empassen ).

Alguns signes ens poden ajudar a identificar si el nostre animal te o no problemes dentals: el mal alè, formació de sarro groc-gris o marró, dificultat al menjar ( desgana, mastega només per un costat, li cau el menjar de la boca, es dona cops a la boca amb les potes, babeig de saliva), genives inflamades o sagnants, pèrdua de peces dentals, comportament deprimit.

Un examen i avaluació pel vostre veterinari és la millor manera de determinar si el vostre animal te una malaltia dental o no. Ell us indicarà el tractament més adequat a seguir.

Generalment es recomana una neteja dental, que es fa sota anestesia general per qüestions de eficàcia i seguretat. Es realitza un raspat manual i/o amb ultrasons i un polit de les dents per eliminar la placa, el sarro i les taques. Pot ser que es tingui que extreure una o varies peces dentaries.

Actualment després del polit es pot aplicar un gel per part del veterinari, d’aquesta manera una pel·lícula protectora i invisible recobrirà les dents, evitant l’adherència de les bactèries. Aquest tractament s’ha de continuar un cop a la setmana per part del propietari de forma molt senzilla, així es perllongarà el temps d’eficàcia de la neteja dental.

Després del tractament inicial, s’han de realitzar neteges periòdiques per mantenir una bona salut dental.
El vostre veterinari us aconsellarà sobre les mides preventives com el raspallat dental i els aliments especials. En el raspallat s’han d’utilitzar pastes dentals per a animals, que es puguin empassar, doncs ells no es poden esbandir la boca.

Algunes marques comercials ens ofereixen pinsos especials per la prevenció que es poden donar com a dieta habitual. El seu efecte serà millor sempre després d’una neteja dental o a partir d’una boca sana.
Per combatre el mal alè també trobem al mercat productes que es dilueixen en l’aigua de beguda o que s’apliquen directament sobre les dents que controlen la població bacteriana i ajuden a controlar l’aparició de placa i sarro.