Inici   >>   Blog   >>   Torsió-Dilatació gàstrica

Torsió-Dilatació gàstrica

Torsió-Dilatació gàstrica
aina

Per: Aina Rodriguez Rosell

La dilatació gàstrica és una malaltia freqüent en gossos en la qual l’estómac augmenta molt de mida per l’acumulació de gas i de menjar. La major part de les vegades, l’estómac rota sobre si mateix passant a anomenar-se torsió gàstrica.

Aquesta malaltia és una urgència ja que no només afecta a l’estómac sinó que també als sistemes respiratori i circulatori. Al fer-se tan gran, l’estómac deixa menys espai als pulmons i a les venes per a poder fer les seves funcions correctament i l’animal entra en una situació molt greu.
Els signes que més es veuen quan un animal pateix una dilatació o una torsió d’estómac són els intents de vomitar sense aconseguir-ho, la gran salivació que apareix, el nerviosisme o la depressió de l’animal i l’augment de mida i el dolor a l’abdomen.

En cas de sospitar d’aquesta malaltia, cal portar al gos ràpidament al veterinari per tal revisar-lo, fer-li radiografies per veure com està l’estómac i estabilitzar-lo, ajudant als pulmons i a les venes a tornar a funcionar correctament. En la majoria de casos, cal entrar l’animal a cirurgia per poder buidar l’estómac, deixar-lo en la posició original i cosir-lo a la paret de l’abdomen per evitar que torni a passar. Algunes vegades es pot resoldre amb una sonda que va de la boca a l’estómac i que permet treure’n el contingut. En tots els casos, el gos s’ha de quedar hospitalitzat per medicar-lo i controlar-ne la seva recuperació.

Els factors de risc més importants associats aquesta malaltia són:
1.Ser un gos de raça gran com un gran danès, un sant bernat, un pastor alemany, un setter, un
shar-pei o un basset hound.
2.Ingerir una gran quantitat de menjar en un sol àpat i de manera molt ràpida.
3.Fer un exercici intens just després de menjar que mogui l’estómac.
4.Consumir una dieta seca rica en greixos i olis, no de molt bona qualitat, ja que causa l’aparició de
molt gas.

Altres factors important són una edat avançada de l’animal, l’aerofàgia (que ingereixin molt aire), menjar de bols alts i estar massa prim, entre d’altres. També és important tenir en ment que els animals que han patit la malaltia i ha estat operats poden tornar a patir-la, no en forma de torsió gàstrica, ja que l’estómac es troba unit a la paret de l’abdomen, sinó com a dilatació gàstrica i que és igual de greu.

Per evitar la dilatació-torsió gàstrica, es recomana oferir menjar de bona qualitat en petites racions diverses vegades al dia, evitar l’estrès durant la ingesta i restringir l’activitat física abans i després dels àpats. A vegades, es pot valorar fer una cirurgia preventiva en gossos que es consideren que tenen un alt risc de patir aquesta malaltia.