Inici   >>   Blog   >>   Parvovirosis

Parvovirosis

Parvovirosis
carme

Per: Carme Avellana Tarrats

És una malaltia infecciosa provocada per un virus i que afecta els gossos, sobretot a cadells, encara que també pot afectar gossos adults sensibles a aquest virus o no correctament vacunats o immunitzats.

Els gossos es contagien per contacte amb excrements contaminades o amb estris o persones que indirectament han tingut contacte amb animals infectats.
Aquest virus és molt resistent als detergents i la majoria dels desinfectants. El hipoclorit sòdic (lleixiu) sí que és eficaç.

El període d’incubació és de 7-14 dies.
La malaltia es manifesta amb vòmits i diarrees hemorràgiques, deshidratació, que pot arribar a provocar una greu sèpsis i la mort.
La gravetat dels símptomes depèn de l’estat immunològic del gos i del soca vírica, però la majoria d’animals s’han d’hospitalitzar.

El pronòstic és reservat o dolent en els gossos que no puguin accedir a un tractament hospitalari intensiu, entre els gossos que si s’hospitalitzen la supervivència és entre el 85-90%.

La prevenció d’aquesta malaltia, es basa en la vacunació. Cal administrar diverses dosis sobretot en races més sensibles o predisposades a aquest virus, a les 6, 8, 12 i 16 setmanes, aquesta pauta es pot ajustar depenent de si la mare està vacunada i de l’edat de l’inici de vacunació del cadell , aconsellant-se que l’última dosi no es posi abans de les 16 setmanes, per la possibilitat que el sistema immunitari encara no es trobi totalment madur.