Inici   >>   Blog   >>   Cop de calor

Cop de calor

Cop de calor
carme

Per: Carme Avellana Tarrats

1- Que es?

Es un augment de la temperatura corporal per sobre dels 41ºC lo que provoca uns danys tèrmics a diferents teixits i òrgans. A partir dels 41,5ºC es produeix una alteració d’algunes membranes cel•lulars, desactivació d’algunes cadenes enzimàtiques i una desnaturalització de proteïnes.

2- Com es pot causar?

Realitzant esforços físics en un ambient calent, animals tancats a dintre d’un cotxe sense ventilació i animals privats d’aigua. Es dona amb més freqüència en gossos que gats, hi han algunes races més predisposades com els bulldogs, pequinesos, pugs, carlins i tots els gossos braquicèfals,també tenen més facilitat de patir un cop de calor els animals obesos i o amb patologies respiratòries.

3- Quins símptomes presenten?

El propietari pot observar un augment de la freqüència respiratòria, agitació, depressió, col•lapsa, convulsions, presencia d’hemorràgies, shock, símptomes gastrointestinals i moltes vegades la mort.

4- Que cal fer?

Es molt important abaixar la temperatura corporal lo més aviat possible, abans de que es produeixin lesions orgàniques irreversibles, per aixo l’anirem mullant amb aigua freda i si es possible l’introduirem en una banyera vigilant que no s’ofegui, i després s’ha de portar al centre veterinari més proper a on el gos s’ha de monitoritzar com a mínim durant 48 hores.