Inici   >>   Blog   >>   Cistitis idiopatica felina

Cistitis idiopatica felina

Cistitis idiopatica felina
carme

Per: Carme Avellana Tarrats

La cistitis idiopatica és la causant del 60-70% de les malalties que afecten el tracte urinari inferior en gats de menys de 10 anys.
És una patologia molt dolorosa que afecta tant mascles com a femelles i l’origen no es troba en el sistema urinari sinó que és desencadenat per l’estrès.

Factors que el poden causar:

  • Gats sense sortida a l’exterior
  • Diversos gats a la casa
  • Sobrepès
  • Inactivitat
  • Canvi en l’entorn del gat, com una mudança, canvis de mobles, arribada d’un nadó, presència d’altres animals, etc.
    Manca de separació de les zones de joc, eliminació, menjar i descans
  • Presència de gats estranys a l’exterior de la casa
    Falta de joc

La simptomatologia que podem apreciar, és que el gat va amb freqüència a la caixa i només orina unes gotes que poden estar barrejades amb sang, també és possible que el gat orini en llocs no habituals com la banyera, o qualsevol lloc fora de la seva caixa .

El tractament consisteix a alleujar el dolor i la inflamació i reduir al màxim l’estrès.
Alguns casos es poden complicar amb la formació de taps uretales, formats per cèl·lules que s’han desprès de la mucosa vesical inflamada i que s’han unit amb cristalls que normalment tots els gats tenen en l’orina, com ja el seu nom indica, taponen la uretra i el gat no pot orinar, l’orina es va acumulant en una bufeta molt inflamada i en zones fins i tot descarnada, el que promou que s’absorveixi la urea molt ràpidament amb la consegüent autointoxicació del gat. Aqui comencen els vòmits provocats per la urèmia i una ràpida progressió cap al xoc que pot portar a la mort si no s’actua rapidament.Aquests casos d’obstrucció uretral solen afectar més als mascles ja que les femelles no tenen la uretra tan prima, aquests casos són una veritable urgència i cal anar el més ràpid possible al veterinari perquè el sondi i desobstrueixi.

Com prevenir-lo.

1- Enriquiment ambiental:

  • Proporcionar un espai tridimensional, estructures on poder enfilar i descansar
  • Afavorir el bon ús de la safata:
    Proporcionar suficients safates de sorra, generalment igual al nombre de gats més una, que siguin de fàcil accés i suficients àmplies perquè el gat pugui donar la volta sobre si mateix
    La sorra, preferiblement que sigui aglomerant i no perfumada – Mantenir les sorreres regularment nets.
  • Permetre que marqui el territori amb les urpes
    – El rascador ideal ha d’estar situat a prop dels llocs de descans i al costat d’on el gat ha rascat amb anterioritat
    – La superfície de rascat s’ha de situar en el pla vertical i ser totalment estable.
  • Satisfer les seves necessitats de joc i exploració.

2- Alimentació adequada, els gats mengen petites racions i moltes vegades al dia, es recomana un pinso sec d’alta qualitat i dues vegades al dia administrar aliments humits (llaunes), per aportar aigua a la seva dieta.

3- Afavorir l’augment del consum d’aigua, han de tenir aigua fresca i neta sempre, hi ha gats que els agrada beure d’aixetes, al mercat hi ha fonts per estimular el gat a beure.

4- Feromones facials felines (Feliway)