Inici   >>   Blog   >>   Aliments perjudicials per a les nostres mascotes

Aliments perjudicials per a les nostres mascotes

Aliments perjudicials per a les nostres mascotes
ariadna

Per: Ariadna Miguel Farré

Les nostres mascotes ens solen demanar menjar quan estem a taula, i en molts casos, aconsegueixen el seu objectiu: un trosset del nostre menjar. A vegades aquest simple gest de donar-li algun aliment nostre pot arribar a ser perjudicial per a la seva salut, ja que determinats aliments que per a nosaltres són innocus, per a gossos i gats poden ser tòxics i representar un problema de salut important. Els més importants a recordar i que ens podem trobar habitualment a casa són:

  • Xocolata: és dels aliments més tòxics que hi ha. Conté una substància anomenada teobromina que els animals -a diferència de nosaltres- no poden metabolitzar correctament i els pot provocar diarrees, vòmits, nerviosisme, alteracions cardíaques, coma i en alguns casos la mort de l’animal. Com més pura és la xocolata més tòxica és.
  • Ceba, all, porro o calçots: tant en cru com cuinats aquestes verdures són molt tòxiques ja que tenen un component que provoca la destrucció dels glòbuls vermells de la sang fent que el nostre animal tingui una malaltia anomenada anèmia hemolítica que pot ser mortal si no es troba a temps.
  • Llaminadures i productes amb xilitol: els xiclets o les llaminadures per a nens, en els animals, poden provocar una baixada de sucre en sang –hipoglucèmia- que pot arribar a fer perillar la seva vida.
  • Panses, raïm i fruits secs: en grans quantitats poden causar que el ronyó deixi de funcionar correctament.
  • Cafeïna: present en el cafè o begudes estimulants com la coca-cola, provoca un efecte similar al de la xocolata.
  • Llet: no és tòxica però la majoria d’animals, tant gossos com gats desprès de la lactació es tornen intolerants a la lactosa. El consum de llet pot provocar problemes digestius com vòmits i diarrees. En canvi el iogurt no conté lactosa i és beneficiós per a la seva salut.
  • Ossos i espines: són perjudicials ja que poden provocar obstruccions intestinals que solen tenir solució únicament a través d’una cirurgia.
  • Embotits i productes greixosos: en grans quantitats i sempre segons el grandària de l’animal, poden provocar pancreatitis i problemes d’obesitat.
  • Parlant de productes tòxics pels nostres animals, no podem evitar mencionar la toxicitat de moltes medicacions de persones. Tals com: ibuprofè, aspirina o paracetamol que administrades sense control poden provocar problemes digestius con úlceres gàstriques.

Per tant, per mantenir els nostres animals el més sans possibles, s’hauria d’evitar al màxim possible que tinguin accés a aquest tipus d’aliments i medicaments, sobretot en èpoques festives com ara el Nadal, en el que es consumeixen més dolços i en alguns casos es donen les restes dels àpats a les mascotes.